Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
8.4.2021

Lappset -konsernin tulos laski koronan johdosta vuonna 2020

Rovaniemen tehdas by Esa Junttila.JPG Koronapandemia vaikutti Lappset-konsernin tulokseen vuonna 2020. Koronasta huolimatta Lappset onnistui säilyttämään korkean toimitusvarmuuden. Kuvassa Rovaniemen tehdasta iltavalaistuksessa. Rovaniemen tehtaalla valmistetaan puuta raaka-aineena käytettävät leikki- ja liikuntapaikkatuotteet. Lappset-konserni työllistää noin 400 sataa eri alan ammattilaista yhdeksässä eri maassa. Valokuva: Esa Junttila/Lappsetin arkisto.

Leikki- ja liikuntavälineiden sekä teemapuistojen markkinat olivat vahvassa kasvussa vuoden 2020 alkaessa, kunnes koronapandemian vaikutukset alkoivat näkyä toimialalla. Lappset-konsernin liikevaihto ja liikevoitto laskivat viime vuonna koronapandemian johdosta. Konsernin konsolidoitu liikevaihto oli 57,1 miljoonaa euroa tilikauden 2020 päättyessä, kun se vuonna 2019 ylsi 73 miljoonaan euroon. Liikevoitto kääntyi tappiolliseksi, kun se kaksi vuotta sitten oli selkeästi voitollinen, 3,9 miljoonaa euroa. Koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen tilanne taittoi erinomaiseen kasvuun lähteneen liiketoiminnan ja iski markkinoihin voimakkaasti koetellen eri markkina-alueita sekä asiakassegmenttejä voimakkaasti.

Koronapandemia pysäytti käytännössä teemapuistojen liiketoiminnan lähes kokonaan eri puolella maailmaa. Kansainvälinen liiketoiminta kärsi koronavuodesta muutamissa suurissa vientimaissa, eritoten Venäjällä, jonne suunnattu vienti laski huomattavasti. Pohjoismaissa koronan vaikutus liikevaihtoon sen sijaan jäi selkeästi vähäisemmäksi.

- Konsernin liikevaihto laski edellisvuodesta 22 %. Pohjoismaiden liiketoiminta-alue pääsi edellisvuoden tasolle, mutta kansainvälisen liiketoiminnan osa-alue sekä teemapuistoista vastaava Lappset Creative supistuivat. Säästötoimenpiteet eivät pystyneet korvaamaan myyntikatteiden menetystä, minkä johdosta liikevoitto supistui voimakkaasti, toimitusjohtaja Tero Ylinenpää kertoo.

Viime vuoden aikana Lappset-konserni joutui sopeuttamaan toimintaansa, eikä irtisanomisiltakaan vältytty. Sopeutustoimiin kuuluivat myös lomautukset ja toiminnoissa tehdyt säästöt. Tilikauden lopulla konserni organisoi toimintonsa uudelleen ja siirtyi divisioonakohtaisesta rakenteesta toiminnalliseen organisaatioon.

Globaalista koronatilanteesta huolimatta Lappset onnistui säilyttämään korkean toimitusvarmuuden raaka-aineiden ja komponenttien hankinnoissa tehdyn nopean ja varhaisen valmistautumisen ansiosta.

Konsernin taloustilanne on edelleen hyvä ja vakaa, kiitos vahvan taseen ja omavaraisuusasteen (43,6 %).

- Koronan vanavedessä seuranneesta raaka-aineiden saatavuushaasteesta ja globaalista konttipulasta huolimatta olemme onnistuneet säilyttämään korkean toimitusvarmuuden ja toimittamaan asiakkaiden tilaamat tuotteet sovitussa aikataulussa. Vaikka vuoden 2020 tappio on merkittävä, on yhtiön taloudellinen tilanne hyvä. Se antaa uskoa tulevaisuuteen ja mahdollisuuden palata kasvun tielle, toimitusjohtaja Tero Ylinenpää sanoo.

Lappset-konsernin talouden tunnusluvut 2017-2020:

Lappset_konsernin_tunnusluvut_2017_2020 FIN.JPG

Lisätietoja:

- Toimitusjohtaja Tero Ylinenpää, puh. 0400 290 234, etunimi.sukunimi@lappset.com

Taustatietoja Lappset Groupista:

Lappset Group on kotimainen perheomisteinen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa leikki- ja liikuntapaikkavälineitä, teemoitettuja aktiviteettipuistoja, puisto- ja kadunkalusteita sekä tarjoaa ratkaisuja urheilu- ja liikunta-alueille. Konserni koostuu 12 tytäryhtiöstä yhdeksässä eri maassa, minkä lisäksi konsernilla on lähes 60 maahan ulottuva jakelijaverkosto. Konsernin tehtaat sijaitsevat Rovaniemellä ja Kuopiossa, Ruotsin Enköpingissä, Viron Tallinnassa ja Alankomaiden Goorissa. Konsernin konsolidoitu liikevaihto vuonna 2020 oli 57,1 miljoonaa euroa. Henkilöstöä konsernin palveluksessa vuonna 2020 oli 400. Konsernin pääkonttori on Rovaniemellä. 

#lappset @lappsetgroup