Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Uuden harrastuksen tai lajin aloittaminen aikuisiällä

Personal trainer ja fitness-valmentaja Oona Tolppanen kannustaa kokeilemaan uusia lajeja myös aikuisiällä.

Uuden harrastuksen tai liikuntalajin aloittaminen pitäisi olla meille jokaiselle mahdollista, iästä huolimatta. Jostain syystä uusien lajien pariin ei silti uskalleta hypätä enää aikuisiällä yhtä rohkeasti kuin lapsena. Ehkä pelkäämme, ettemme pärjää tai tasomme ei ole tarpeeksi hyvä pysyäksemme muiden mukana. Tulee kuitenkin muistaa, että eihän oman tasosi voikaan olla vielä muiden jo pidempään harrastaneiden tasolla.

Lapsia ja nuoria kannustetaan jatkuvasti uusien lajien pariin, mutta aikuisia harvemmin. Ja jos kannustetaan niin oikeiden joukkueiden, harrasteryhmien ja tuntien löytäminen voi olla haastavaa. Moni aikuisista on tyytynyt käymään niissä harrastuksissa missä muutkin käyvät, koska pelkäävät aloittaa lajeja, jotka eivät ole oman ikäisten suosioissa. Lajin aloittamisen kynnys on vieläkin suurempi, jos sinulta ei ole aiempaa kokemusta lajista tai saman tyylisestä urheilusta.

Uudet lajit ja harrastukset tuovat kaiken sen hyvän fiiliksen ja liikunnan positiivisten vaikutusten lisäksi uusia sosiaalisia suhteita. Aikuisiällä ei ole yhtä helppoa löytää hyviä ystäviä, mutta yleensä harrastusten kautta niitä löytyy.

Aloitin itse vuosi sitten pelaamaan rugbya. Taustalla monen vuoden kilpaurheilutausta; jalkapalloa, karatea, yleisurheilua ja voimaharjoittelua, joten kuntoa riitti pohjalle eikä kynnys aloittamiseen ollut niin suuri. Joukkue otti minut heti kannustavalla asenteella mukaan, mutta silti mietin pitkään, etten vaan mokaisi syöttö- ja juoksukuvioita, vaikka ne olivat minulle ihan entuudestaan tuntemattomia asioita. Jostain syystä silti aliarvioin itseni ja ajattelin, ettei joukkue ole iloinen uudesta noviisista kentällä. Toisin kävi! Sain heti paikkani kentältä ja joukkueen tuki sekä armollisuus olivat jotain, mitä en olisi koskaan uskonut. Ensimmäisten sääntörikkomusten ja harhasyöttöjen jälkeen teki mieli heittää hanskat tiskiin, kunnes taas muistin, kuinka vähän aikaa olin lajin parissa harjoitellut. 

Tässä hyvänä opetuksena, että meistä jokainen käy uuden lajin tai harrastuksen aloittaessa pientä kamppailua itsensä kanssa, mutta epävarmojen fiilisten yli päästään nopeasti. Joukkueella tai sillä ryhmällä missä liikut, on todella iso merkitys siihen, miten nopeasti pääsemme uuteen harrastukseen mukaan. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää ja haastaa itseään liikunnan parissa.

Aikuisiällä ongelmana voi olla rutiininomainen liikkuminen ja liikunnan löytäminen osaksi elämäntapaa. Mutta kun aloittaa harrastuksen, jossa harjoitukset ovat aikataulutettu viikko-ohjelmaan, on myös helpompi pitää liikunta viikoittaisena tapana. Hyvin usein myös itselle sopivaan liikuntamuotoon jää koukkuun ja haluaa pitää harrastuksesta kiinni. 
Jos olet joskus haaveillut uuden lajin aloittamisesta, muista, että ikä ei ole este eikä hidaste. Monia lajeja voi harrastaa oman kunnon ja tason mukaan. Avoimuus ja rohkeus voivat löytää unelma- harrastusten pariin, joita haluaa harrastaa läpi elämän. Vaikka alku voi olla kankeaa ja jännittävää, niin jokaisella kerralla oppii jotain uutta. Koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää ja haastaa itseään liikunnan parissa. 
Oona Tolppanen
Oona Tolppanen
Urheilija, Yrittäjä, Personal trainer, Optimal Performance Coach & Liikunnanohjaaja AMK
"Festina Lente"
www.fitoona.com
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
Reference_Finland_Oulu_Fitness_2015.jpg
Hiironen Oulu

Hiirosen sporttipuisto Oulussa on jokaisen lenkkelijän unelmakohde. Puistossa voi suorittaa rankan treenin tai palautua pitkästä lenkistä venyttelemällä ja rentoutumalla.

Lue lisää
Reference_Finland_Tampere_Fitness_2015_GoGo.jpg
GoGo City Kuntosalin terassi

Suomen kesä ja terassi. Tampereella terassi sai aivan uuden merkityksen, kun GoGo City –kuntosali rakensi Suomen ensimmäisen terassikuntosalin keskustan ytimessä olevan liikuntakeskuksensa katolle.

Lue lisää
Leinelänkaari Lappset liikuntavälineet
Leinelänkaari Vantaa

Lumo-vuokrakotien asukkaat pääsevät harrastamaan monipuolista liikuntaa ulkona, pihapiirissä.

Lue lisää
Tutustu liikuntavälineisiin