Valitse välineet viisaasti
Se, että liikuntaväline näyttää täyttävän jonkun tarkoituksen, ei ole vielä takuu sen hyödyllisyydestä. Liikunta-alan asiantuntija näkee esimerkiksi välineen skaalautuvuuden yhteyden sen tuottavuuteen. Mikäli väline ei skaalaudu, se sopii ajatellussa käyttäjäryhmässä ehkäpä yhdelle käyttäjälle kymmenestä. Mitä paremmin harjoite skaalautuu, sitä useammalle se sopii. Lisäksi skaalautuvuus takaa progression ja käyttäjä pysyy motivoituneena samojen laitteiden parissa. Skaalautuvuudessakin on eroja. Ajatus ”ei niin paljon kuin mahdollista, vaan niin vähän kuin on tarpeen”, ohjaa liikkumisessa kestävimpään kehitykseen. Esimerkiksi se, kuinka hienovaraisesti voit lisätä harjoitusvastetta, on tärkeä kriteeri. Tämä pätee niin painovastusharjoitteluun kuin tasapainon progressioihin: tasapaino staattisesti istuen, istumatasapaino liikevariaatiolla, tasapaino seisten, seisten liikeyhdistelmän kanssa, kävely puomilla, kävely puomilla yhdistettynä silmä-käsikoordinaatioharjoitteeseen.
Millä eri tavoin välineillä voi harjoitella? Onnistuuko konsentrisen lihastyön lisäksi isometrinen ja eksentrinen lihastyö? Maksimivoima, voimakestävyysharjoittelu, kestävyys, räjähtävät harjoitteet? Millä tasolla liikelaajuudet on huomioitu? Ovatko välineen tuottamat liikesuunnat hyviä?
Aikana, jolloin ulkoliikuntapaikkojen tarve on ennennäkemättömän suuri, on mahdollista vaikuttaa tämän positiivisen alan merkitykseen enemmän kuin koskaan. On koko toimialan etu, että liikunta-alan ammattilaiset käyttävät osaamistaan kunnianhimoisesti liikuntapaikkoja rakennettaessa.
Olisiko niin, että suhtautumalla ulkoliikuntapaikkoihin enemmän kuin yrityksinä, saisimme parempaa ympäristöä ja liikkuvamman Suomen?
Teksti julkaistu myös Liikunnan ammattilainen lehdessä 2/2021: https://www.e-julkaisu.fi/sla/liikunnan_ammattilainen/2-2021/pdf/SLA-lehti_nro_2_2021_nettiin.pdf
Lue myös: