Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Puu on muotoilun näkökulmasta ihanteellinen materiaali

Ennen kuin Lappsetin leikki- ja liikuntavälineet ovat käyttäjien ilona, ne käyvät läpi monivaiheisen suunnitteluprosessin, jonka lähtökohtana on aina loppukäyttäjien tarpeet. Lappset käyttää tuotteissaan kestopuuta, koska se on ympäristöystävällinen, laadukas, kestävä ja miellyttävä materiaali.

Lappsetilla tuotteiden suunnittelu on moniulotteinen prosessi. Käytettävyyden lisäksi on huomioitava muun muassa turvallisuus, laadukkuus ja tuotannon sujuvuus. Lappsetin entinen design manager Kirsi Svärd ohjasi näitä asioita muotoilun osalta. 

Muotoilua pitää lähestyä myös vastuullisuuden kautta, korostaa Kirsi. Suunnittelun aikana on pohdittava, miten tuotteesta saadaan myös ympäristöystävällinen. Mitä vähemmän tuotteessa on käytetty uutta raaka-ainetta, sitä vastuullisempaa sen tuotanto on. Laadusta tai turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä missään vaiheessa.

 – Suunnittelijana tykkään puusta siksikin, että sitä on helppo työstää, Kirsi kertoo.

Puu näyttää kauniilta, ja elävänä materiaalina se sulautuu hienosti ympäristöön. Mitä luonnollisemmalta puu näyttää, ja sen syyt näkyvät, sitä enemmän se miellyttää käyttäjän silmää. Ilman peittomaalausta puun lämpötila pysyy myös miellyttävänä käyttäjälleen, jatkaa Kirsi.

Lisäksi puussa on yksi erinomainen ominaisuus, mitä monissa muissa materiaaleissa ei ole, Kirsi paljastaa. 

– Puun akustiset ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Esimerkiksi metallinen rakenne johtaa ääntä, mutta puu vaimentaa sen. Puisen tuotteen käytöstä syntyvä ääni on miellyttävä.

 
Kirsi Svärd, Lappsetin entinen Design Manager

Muotoilua pitää lähestyä myös vastuullisuuden kautta.

Materiaalivalinnoissa on turha taistella fysiikan lakeja vastaan

Lappsetin leikki- ja liikuntapaikkavälineet sekä puisto- ja kadunkalusteet ovat ahkerassa käytössä, ja ne altistuvat jatkuvasti eri sääoloille. Siitä syystä suunnittelijoiden täytyy pohtia, miten tuotteet kestävät mahdollisimman pitkään, sukupolvelta toiselle. 

Kirsin mukaan suunnittelija voi vaikuttaa tuotteen kestävyyteen valitsemalla oikeanlaisen materiaalin oikeaan käyttökohteeseen sekä kiinnittämällä huomiota erilaisiin rakenneratkaisuihin. Esimerkiksi liitoskohtien täytyy olla sellaisia, ettei niihin jää seisomaan vettä. 

– Puu on ylivertainen siinä suhteessa, että se on lujempaa kuin mikään muu materiaali suhteessa omaan painoonsa. Lappsetilla käytetään kestopuuta, jotta se nimensä mukaisesti kestäisi. Puun suojaaminen ympäristöystävällisillä aineilla on kestävän kehityksen mukaista, koska se antaa puulle merkittävästi enemmän käyttövuosia. 

Kirsi kertoo, että ilman suojausta puu alkaisi lahota hyvinkin nopeasti, ja tuote ei olisi enää turvallinen käyttää. On ympäristöystävällisempää suojata puu kuin vaihtaa nopealla syklillä uusiin tuotteisiin. Puun hankinta- ja tuotantoprosessit kuluttavat ympäristöä, joten puun suojaaminen on ekologinen teko, Kirsi korostaa.

Puu on ylivertainen siinä suhteessa, että se on lujempaa kuin mikään muu materiaali suhteessa omaan painoonsa.

Kaikki Lappsetin tuotteet ovat kierrätettävissä

Suunnittelussa täytyy myös miettiä tuotteen elinkaaren loppuvaihetta. 

– Pyrimme suunnittelussa siihen, että kaikki Lappsetin tuotteiden osat ovat uudelleen hyödynnettävissä tai kierrätettävissä. Lisäksi kiinnitämme huomiota esimerkiksi siihen, että materiaalit olisivat helposti irrotettavissa toisistaan. Kun tuotteet tulevat elinkaarensa päähän, niiden purku ja kierrätys kannattaa tehdä mahdollisimman lähellä, ettei kuljetuksesta aiheutuisi lisää päästöjä.

Kirsi nostaa esiin myös leikki- ja liikuntapaikkojen omistajien vastuun. Huollolla saadaan aina lisää käyttövuosia. Jos tuotteita huolletaan ja puhdistetaan säännöllisesti, säästetään kustannuksissa ja tietenkin ympäristöä. 

Vaikka ympäristönäkökulma näyttelee suurta roolia tuotteiden suunnittelussa, on vastuullista miettiä myös, mitä merkityksiä tuotteilla voidaan käyttäjille antaa.

– Loppupeleissä Lappsetin tuotteissa on kuitenkin aina kyse käyttäjien tarpeista ja hyvinvoinnista. Haluamme aktivoida ihmisiä liikkumaan ja siihen me tuotteillamme pyrimme, Kirsi kiteyttää.

 

Teksti: Kati Marjamaa / Ground Communications

Pyrimme suunnittelussa siihen, että kaikki Lappsetin tuotteiden osat ovat uudelleen hyödynnettävissä tai kierrätettävissä.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!