Motivaatiomme voidaan jakaa kahteen osaan:
Sisäisessä motivaatiossa motivaation lähde on meissä sisäisesti syntynyt. Toimimme omasta tahdosta ilman ulkopuolisia palkkioita tai pakotteita ja koemme iloa omasta tekemisestä, esim. juuri liikunnasta. Sisäinen motivaatio on yleensä kestävämpää ja pysyvä motivaation lähde.
Ulkoisessa motivaatiossa motivaatio on riippuvainen meidän ympäristöstä, motivaatio on lähtöisin muusta kuin meistä itsestä. Emme välttämättä koe iloa pelkästä toiminnastaan eikä meillä ole vaikka liikuntaa kohtaan motivaatiota. Toiminta voi pohjautua palkkioiden saavuttamiseen, esim. hyvän palautteen saamiseen tai tulokseen. Ulkoinen motivaatio on usein lyhytkestoista ja päättyy aina, kun tavoite on saavutettu. Esimerkkinä vaikka laihdutus, jossa motivaatio voi lopahtaa heti, kun tavoitepaino on saavutettu.
Pohdi tarkemmin näitä, kun haluat motivoida itseäsi liikkumaan:
Miksi haluan liikkua? Mikä pitää minut liikkeellä, ja mitä merkitystä liikunnalla on minulle? Jos tavoite on vain ulkonäkö tai yksittäinen tulos, on motivaatiota vaikea pitää yllä. Yritä löytää perimmäinen syy liikkumiseen, onko se sitten terveempi elämä ja jaksaminen vaikka lasten kanssa tai kivuista ja säryistä pois pääseminen tai ihan yleisen vireystason kohottaminen.
Motivaatiota voivat myös häiritä liian suppeat suuntaviivat, ja se, että emme pääse itse vaikuttamaan omaan liikkumiseen, jolloin motivaatio voi loppua. Pakonomainen liikkuminen muiden ehdoilla vie harvemmin motivaatiota eteenpäin. Emme voi liikkua muiden kuin itsemme takia!
Liikunnan pitäisi olla nautinnollista ja lisäksi jokaisen omaehtoista, jotta sitä jaksaa tehdä päivittäin.
Motivaatioon vaikuttaa myös se, että luotammeko itseemme ja omiin kykyihimme. On tärkeä uskoa siihen, mitä tekee. Positiivinen dialogi itsensä kanssa tekee usein hyvää, kun tuntuu siltä, ettei jaksa. Silloin on hyvä vähän haastaa omaa mukavuusaluetta, ja päättääkin, että nyt jaksetaan! Paremman itseluottamuksen kautta saavutamme usein liikunnan osaksi elämäntapaamme. Kun epäonnistumiset muuttuvat negatiivisesta kokemuksesta oppimiseksi, ja pystymme olemaan itsellemme armollisia, eivät pienet alamäet laske motivaatiota nollaan. Jokainen tietää, että joskus ei liikkuminen tunnu hyvältä, eikä aina tarvitsekaan. Kun osaa lukea ja luottaa itseensä, pystyy väsymyksen tunteet hyväksymään.