Arvoisat Lappsetin verkkosivujen käyttäjät!

Haluamme jakaa teille jännittäviä uutisia: työskentelemme tällä hetkellä verkkosivustomme kehittämisen parissa parantaaksemme sen käytettävyyttä sekä lisätäksemme inspiroivaa sisältöä. Muutoksia tehdessämme saatatte kohdata joitakin tilapäisiä ongelmia sivuston käytössä. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa mahdollista haittaa ja kiitämme kärsivällisyydestänne. Sivustouudistukset ovat nähtävissä pian, joten pysykää linjoilla ja nauttikaa selailusta!

Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Miltä tulevaisuuden leikkipaikat näyttävät?

Lapsena juoksin leikkikentälle, laskin innokkaasti liukumäestä takaperin ja pää edellä tai hyppäsin keinusta vauhdin lakipisteessä vain nähdäkseni, päätyisinkö jaloilleni maahan. Keinulauta oli toinen suosikki. Keinuessani veljeni kanssa täräytimme oman pään alas niin lujaa, että toinen lensi ilmaan ja jysähti takaisin laudalle. Lopetimme vasta, kun molemmilla oli takapuoli kipeänä. Siitä on kuitenkin jo kauan. Kuinka paljon leikkipaikat ovat muuttuneet, ja mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Turvallisuus ja leikki tulevaisuudessa

Olen nyt 38-vuotias, ja minulla on kaksi tytärtä. Lapsuuteni jälkeen eniten ovat muuttuneet turvallisuustekijät. Nykyisten leikkipaikkojen on täytettävä monenlaisia säädöksiä, joiden päätarkoituksena on parantaa lasten turvallisuutta. Joissakin tapauksissa voidaan kyllä kysyä, rajoittaako turvallisuuskeskeisyys riskejä jo niin ratkaisevasti, että leikkiminen kärsii. Onko turvallisuuden maksimointi aina paras periaate? Lapsena otin innoissani riskejä ja opin niistä paljon. Milloin tullaan siihen pisteeseen, että kaikkien riskien poistaminen estää lapsia oppimasta tärkeitä asioita riskien hallinnasta?

Leikkipaikkojen ulkopuolella haemme riskejä. Harrastamme kaikenlaista jännittävää, kuten benjihyppyjä, jotka saavat adrenaliinin virtaamaan. Tällöin kyse on hallitusta riskinotosta. Mukavuusalueelta ulos astuminen saa aikaan adrenaliinipurkauksen. Koulutetut asiantuntijat huolehtivat kuitenkin puolestamme turvallisuudesta ja riskien hallinnasta. Onko tämä hyvä käytäntö? Vai onko riskienhallinta asia, joka jokaisen täytyy opetella itse, joten sitä ei pidä kokonaan välttää eikä ottaa meiltä pois? Esimerkiksi minulle maastopyöräily on rakas harrastus. Nautin siitä ja tiedän, mitä teen. Saatan joskus ajaa hyppyristä, toisinaan en, mutta otan aina enemmän tai vähemmän opikseni kaatumisista. 
Kuinka voimme tuoda riskitekijät takaisin oppimistarkoituksissa, mutta varmistaa samalla leikkien turvallisuuden? Lapsia ei voi aina estää satuttamasta itseään. Riskinotto onkin olennainen elämäntaito, joka täytyy hallita. Se on nyt hivuttautumassa takaisin leikkipaikoille.

Kuinka teknologia vaikuttaa leikkipaikkoihin?

Leikkipaikkojen suunnittelu on muuttumassa. Teknologia mullistaa elämäämme, ja sen tuomia uusia mahdollisuuksia aletaan pikkuhiljaa hyödyntää myös leikkipaikoilla. Itseohjautuvilla autoilla voi olla valtava vaikutus leikin tarjontaan. Monet ennustavat merkittäviä muutoksia asuinalueille.  Ehkä meillä ei tulevaisuudessa ole enää omia autoja, vaan auto kutsutaan tarvittaessa samaan tapaan taksi. Näin kadunvarret eivät enää täyty pysäköidyistä autoista, vaan niille jää avointa tilaa ja leikkimahdollisuuksia. Eikö olisi hienoa, jos autojen määrää kaupungeissa voitaisiin vähentää ja tilan voisi palauttaa turvalliselle kävelylle ja pyöräilylle?

Olisi mukava nähdä leikin täyttämiä katuja – ei yhtä tiettyä leikkipaikkaa vaan pieniä leikkejä yllätyksenä siellä täällä. Vaikkapa leikkisät valot, jotka toimisivat askelien mukaan, tai päällystelaatat, joista kuuluisi erilaisia säveliä.
Ihmiset voisivat kokoontua yhteen soittamaan sävelmän, jonka voisi lähettää puhelimen kautta eteenpäin kannustamaan muitakin leikkimään ja toimimaan yhdessä. Tarjolla voisi myös olla keinuja niin aikuisille kuin lapsille rentoutumista varten. Leikki auttaisi meitä kaikkia rentoutumaan kiireen keskellä. 

Matkapuhelimet ja kannettavat laitteet ovat tuoneet elämäämme valtavasti muutoksia. Data ja tietoliikenne tarjoavat paljon hyötyjä. Niiden avulla voi olla koko ajan yhteydessä sekä hankkia tietoja missä ja milloin tahansa. Teknologia ja leikkimaisemat tarjoavat upeita mahdollisuuksia. Entä jos lapset voisivat käyttää leikkitilaa kuin lautapeliä?
 Eräs isä latasi taannoin verkkoon videon, jonka hän oli kuvannut leikkikentällä puuhailevasta pojastaan. Videon tausta oli muokattu ikään kuin poika olisi ollut laivassa myrskyävällä merellä tai mennä suihkinut kiipeilytelineessä yli haita vilisevien vesien.
 Olisi hienoa, jos lapset voisivat nähdä tällaisia maisemia leikin tiimellyksessä. Se olisi mukaansa tempaiseva kokemus, joka eläisi ja muuttuisi koko ajan niin, että siihen tekisi mieli palata yhä uudelleen.

"Emme lopeta leikkimistä, koska vanhenemme, vaan vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen"
– George Bernard Shaw –

Miksi meitä pelottaa antaa lasten lähteä yksin ulos leikkimään? Omassa lapsuudessani sain mennä leikkikentälle kahdestaan veljeni kanssa. Kuitenkin sama ajatus hirvittää minua nyt, kun minulla on omia lapsia. Eihän oman lapsuuteni paljon eroa lasteni lapsuudesta. Parhaat seikkailut koettiin poissa vanhempien valvovien silmien alta, ja samalla opimme pitämään huolta toisistamme. Nyt vanhempina emme uskalla antaa lastemme kokea samaa. Pelkäämme, että jotain tapahtuu, mutta myös yhteiskunnan tuomiota "välinpitämättömille" vanhemmille, jotka antavat lasten kulkea missä sattuu. Kuinka voimme antaa lasten hankkia omat leikkikokemuksensa ja varmistaa silti heidän turvallisuutensa? Monissa puhelimissa on jo sijainnin paikannustekniikka. Tai ehkä valvontakamerat olisivat oikea ratkaisu – voisimme pitää lapsia silmällä kauempaa. Samalla saattaisimme tosin huolestua siitä, että muutkin saattavat tarkkailla heitä.

Entä jos laitteet olisivat vanhemmille yhtä hauskoja kuin lapsille? Disney on osoittanut, että elokuvat voivat olla hauskoja sekä aikuisten että lasten mielestä. Jos haluamme tehdä todella mahtavia leikkikenttiä, niiden on oltava hauskoja kaikille ja kaikenikäisille. Olemme kaikki sisimmässämme vielä nuoria ja rakastamme leikkiä. Lapset ovat hyvä tekosyy mennä leikkipaikalle, mutta eikö olisi parempi, että sinne mentäisiin omasta halusta? Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on nykyisin arvossaan, ja leikki täyttää liikunnan ja henkisen akkujen lataamisen tarpeen.
Valaistusteknologia on toinen suurin harppauksin kehittynyt alue, joka täytyisi vielä osata yhdistää leikkiin. Mahdollisuuksia on monia pelien valaistuksesta kauniisiin valokuvioihin kuin älypuhelimissa.   Myös leikkiympäristöjen luominen heijastamalla kuvia eri pinnoille on kiehtova ajatus. Kiinteän kuvituksen lisäksi voitaisiin käyttää liikkeen mukaan muuntuvaa kuvitusta.

Leikkien suunnittelijat elävät jännittäviä aikoja. Teknologia kehittyy ja uusia materiaaleja tulee niin nopeasti, että uudenlaisia mahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Parasta kuitenkin olisi, jos suunnitelmat olisi tehty kaikille. Ajattelemme usein, että leikki on lapsia varten, mutta me kaikki voisimme hyötyä leikistä muodossa tai toisessa.

"Emme lopeta leikkimistä, koska vanhenemme, vaan vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen." 
George Bernard Shaw

Amy Charman
Amy Charman
Leikkiarkkitehti

www.scienceplay.co.uk/
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
Reference_Santa_Maria_ship_Riga.jpg
Santa Maria- laiva, Latvia

Ainutlaatuinen Santa Maria- laiva kutsuu leikkijät unohtumattomalle seikkailulle!

Lue lisää
Greece_Ref_1_MIRROR.jpg
Keskuspuisto, Kreikka

Upea leikkipuisto sijaitsee puistossa suurten puiden ympäröimänä Ateenan pohjoisosassa.

Lue lisää
banner_3.jpg
Kivalonpuisto Rovaniemi

Kivalonpuisto Rovaniemellä sai ensimmäisten joukossa Finnon uudet värit.

Lue lisää
Tutustu leikkivälineisiin