Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Mitä kaikkea tulee huomioida liikunta-alueen suunnittelussa?

Leikkialueita on tuotettu teollisesti jo viisikymmentä vuotta, mutta niiden yhteyteen tehtävien liikunta-alueiden suunnittelulla ei ole yhtä pitkiä perinteitä.

Yhä useammin leikki- ja liikunta-alueet nähdään yhtenä kokonaisuutena. Tämä on aivan oikein, sillä jopa lapsen kehityksen mukaan leikki muuttuu iän myötä liikunnallisemmaksi ja aikuisiän kynnyksellä olisi suotavaa, että liikunnasta tulisi osa vapaa-ajanviettoa. 

Leikkialueita on tuotettu teollisesti jo viisikymmentä vuotta, mutta niiden yhteyteen tehtävien liikunta-alueiden suunnittelulla ei ole yhtä pitkiä perinteitä. Suuri apu löytyy noin vuosi sitten julkaistusta uudesta liikuntavälinestandardista EN 16630 ja tänä vuonna julkaistusta leikki- ja liikunta-alueiden yhdistämistä käsittelevästä teknisestä raportista TR 16879. 

EN 16630 standardin julkaisemisen myötä erityisesti liikkuvia mekanismeja sisältäville välineille on tullut uusia, tiukempia vaatimuksia. Pari vuotta sitten oli tavallista, että liikuntavälineet oli sertifioitu EN 1176 standardin, eli lasten leikkivälineiden turvallisuusvaatimusten mukaan. Tämä ei enää riitä, sillä vaikka lasten leikkivälineiden turvallisuusvaatimukset ovat yleensä suhteellisen tiukat, liikkuvia mekanismeja koskien vaatimuksia on vain vähän ja ne eivät kata suurinta osaa mekanismien riskeistä. 

Lapsiystävällinen vai ei? 

Jos liikuntaväline on lapsiystävällinen, sen voi asentaa leikkialueen läheisyyteen ja hyväksyä sen, että lapset käyttävät sitä sekä liikunta- että leikkivälineenä. 

Riskinarviointiin perustuva lähtökohta on, että staattiset välineet ovat lapsiystävällisiä ja liikettä sisältävät eivät ole. Tämä ei kuitenkaan ole yleispätevä sääntö, sillä liike voi olla maltillista jolloin se voidaan katsoa lapsiystävälliseksi. 

Välinevalmistajat todennäköisesti antavat ohjeistusta omien välineiden sijoittelusta. Vaikka ohjeistusta ei olisikaan, alueen suunnittelija valitessaan liikuntavälineitä leikkialueen lähistöön voisi kysyä itseltään: Antaisinko omien/sisarusteni/serkkujeni 3-5 -vuotiaiden lasten leikkiä näissä? Jos antaisit ilman pienintäkään epäilystä, väline todennäköisesti on lapsiystävällinen. 

 

Vain liikuntaan tarkoitettu alue

Jos alue ei ole lainkaan leikkimiseen tarkoitettu, voidaan sinne asentaa kaikkia liikuntavälineitä vapaasti ja myös säästää turva-alustoissa. 

EN 16630 sallii iskua vaimentamattoman alustan käytön aina 100 cm putoamiskorkeuteen asti. Lisäksi pintamaa, millaiseksi Suomessa on totuttu mieltämään 0-6 mm kivituhka 10 cm kerroksena, riittää 120 cm putoamiskorkeuteen asti. Nurmikko, mikäli se on ehjä ja sen voi arvioida säilyvän nurmikkona, riittää 150 cm putoamiskorkeuteen asti. 

Lisäksi leuanvetotangon putoamiskorkeus on 100 cm alle tangon korkeuden. Riskinarviointiin perustuen on kuitenkin suositeltavaa asentaa kunnon iskunvaimennus tangon alle ja noin 100 cm siitä eteen ja taakse. 

Jos alue ei ole lainkaan leikkimiseen tarkoitettu, voidaan sinne asentaa kaikkia liikuntavälineitä vapaasti ja myös säästää turva-alustoissa.

Aluesuunnittelun lähtökohta: Käyttäjäryhmä

Koulun pihalle voi suunnitella liikunta-alueen. Ala-asteella käyttö on leikinomaista pelailua ja turvallisuustason pitää olla hyvin lähellä leikkialueen turvallisuustasoa. Yläasteiässä voima kasvaa ja liikunnasta katoaa leikinomaisuus. Kuitenkin koulupihalla aina liikuntavälineiden käyttö on leikinomaista ja esimerkiksi turva-alustojen on perusteltua olla leikkialueita vastaavat. 

Leikkipaikan lähistölle sijoitettava liikunta-alue voi sisältää mitä tahansa liikuntatoiminteita mikäli liikunta-alue on sopivasti erotettu leikkialueesta.  Keinoja erottamiseen ovat etäisyys, maisemointi, aitaaminen sekä kylttien käyttö. 

Juoksuradan varsi on hyvä esimerkki liikunta-alueesta, jossa leikinomaista käyttöä tuskin on. Siellä leukapuomin voi ongelmitta asentaa metsänpohjan päälle tai jopa kivituhkalle. 

Senioritalon ulkoilualueelle valitaan yleensä välineitä, joiden putoamiskorkeus on alle 120 cm. Tällöin iskunvaimennukseksi riittää 10 cm kerros 0-6 mm kivituhkaa. 

 

Rovaniemellä 15.7.2016

 

Lue lisää: 

Alueen suunnittelu laajalle käyttäjäryhmälle

Lähiliikunnan puolesta

Asuinalueet ja liikuntalajit

Esa Junttila
Esa Junttila
Toimitusjohtaja
Safe to Play Oy
www.s2p.fi/fi
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
Lappset urheilupuisto Nikkilän Sydän Sipoo
Nikkilän Sydän Sipoo

Sivistyskeskus Nikkilän Sydän Sipoossa tarjoaa monipuoliset liikunta-mahdollisuudet aina kehonpainoharjoittelusta pallopeleihin.

Lue lisää
Leinelänkaari Lappset liikuntavälineet
Leinelänkaari Vantaa

Lumo-vuokrakotien asukkaat pääsevät harrastamaan monipuolista liikuntaa ulkona, pihapiirissä.

Lue lisää
FITNESS_081210M_BACKNABS.jpg
Lampipuisto Tampere

Tampereen Lampipuisto on suunniteltu koko perheen käyttöön.

Lue lisää
Tutustu liikuntavälineisiin