Arvoisat Lappsetin verkkosivujen käyttäjät!

Haluamme jakaa teille jännittäviä uutisia: työskentelemme tällä hetkellä verkkosivustomme kehittämisen parissa parantaaksemme sen käytettävyyttä sekä lisätäksemme inspiroivaa sisältöä. Muutoksia tehdessämme saatatte kohdata joitakin tilapäisiä ongelmia sivuston käytössä. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa mahdollista haittaa ja kiitämme kärsivällisyydestänne. Sivustouudistukset ovat nähtävissä pian, joten pysykää linjoilla ja nauttikaa selailusta!

Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Jatkuvasti liikkeessä?

Pienen lapsen kiinnostus ympäristöön ilmenee usein uteliaisuutena, kokeilunhaluna ja fyysisesti aktiivisena toimintana. TtT, LitM, Anne Soini tutki väitöskirjassaan kolmevuotiaiden päiväkotilaisten fyysistä aktiivisuutta.

Lapselle leikki on luonnollinen osa jokapäiväistä elämää, ja sen avulla lapsi oppii ymmärtämään ympäristöä, sekä hahmottamaan omaa kehoa ja käyttämään motorisia taitojaan. Lasten leikki on luonteeltaan tyypillisesti moniulotteista ja intensiteetiltään vaihtelevaa, siksi sitä voidaankin kutsua fyysisesti aktiiviseksi leikiksi.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet että fyysinen aktiivisuus on yhteydessä moniin myönteisiin terveysvaikutuksiin. Sen lisäksi se on edellytys lapsen normaalille kasvulle ja kehitykselle. Fyysinen aktiivisuus ja fyysisesti passiiviset ajanviettotavat, kuten yhtäjaksoinen istuminen ja TV:n katselu, ovat sellaisia käyttäytymistottumuksia, jotka opitaan jo varhaislapsuudessa. Liikunnallisen elämäntavan ensiaskeleet otetaankin jo varsin varhain, ja nuorena opittu aktiivinen elämäntapa luo hyvän perustan aktiiviselle elämäntavalle myös myöhemmin elämässä.

Päiväkotilasten fyysisen aktiivisuuden tutkimukseeni osallistuneiden suomalaisten kolmevuotiaiden lasten kokonaisaktiivisuus oli intensiteetiltään pääosin matalatehoista. Lapset havainnoitiin useimmiten; istumassa, seisomassa tai kävelemässä. Ulkona lasten leikki oli sisäleikkejä kuormittavampaa. Esimerkiksi työnnettävät pyörälliset lelut kuten kuorma-autot, taaperokärryt ja kolmipyörät olivat yhteydessä fyysisesti kuormittavampiin leikkeihin.

Vaikka pienten lasten uskotaan olevan luonnostaan liikkuvaisia, viimeaikaiset kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että päiväkoti-ikäisten lasten fyysinen aktiivisuus on kuormittavuudeltaan alhaista, eikä monenkaan lapsen aktiivisuuden määrä täytä maansa liikuntasuosituksia.

Aikuisten ja kouluikäisten lasten riittämättömästä fyysisestä aktiivisuudesta ja lisääntyneistä istumistottumuksista on viime aikoina keskusteltu paljon julkisuudessa, mutta tutkimukseni tulokset viittaisivat myös päiväkoti-ikäisten lasten arkiliikkumisen ja fyysisesti aktiivisen leikin määrän olevan huolestuttavan vähäistä. 

 

2016_BLOG_ALWAYS_ON_THE_MOVE_01.jpg

Kuva: Anne Soini

Ulkona lasten leikki oli sisäleikkejä kuormittavampaa. Esimerkiksi työnnettävät pyörälliset lelut kuten kuorma-autot, taaperokärryt ja kolmipyörät olivat yhteydessä fyysisesti kuormittavampiin leikkeihin.

Siksi voin lämpimästi suositella, että

- lapsia tulisi kannustaa ulkoiluun kaikkina vuodenaikoina ja fyysisesti aktiivisiin leikkeihin sekä minimoida pitkäkestoista paikallaanoloa ja istumista.

- päiväkodissa ja kotona tulisi luoda lapsille liikuntaan houkutteleva ympäristö ja varmistaa helposti saatavilla olevat välineet ja telineet (kuten palloja, mailoja, kiipeilytelineitä) lapsen omaehtoisen liikunnan tukemiseksi.

- varhaiskasvattajat yhdessä vanhempien kanssa ovat avainasemassa luomassa omalla toiminnallaan ja kannustuksellaan lapsille mahdollisuuden monipuoliseen ja suositukset täyttävään aktiivisuuteen.

Tulevaisuudessa tutkimusten olisi tärkeää selvittää kuinka paljon ja minkälaista toimintaa tarvitaan pienten lasten terveyttä edistävään fyysiseen aktiivisuuteen. Ja ennen kaikkea, meidän tulisi löytää ne keinot, joilla voimme mahdollistaa ja tukea lasta löytämään sisältä syntyvä halu ja ilo omaehtoiseen ja elämänkestävään liikkumiseen. 

Jokaisella lapsella on oikeus liikkuvaan arkeen!

 

Teksti pohjautuu Anne Soinin terveystieteen väitöskirjaan: "Always on the move? Measured physical activity of 3-year-old preschool children" (Jatkuvasti liikkeessä? Kolmevuotiaiden päiväkotilasten mitattu fyysinen aktiivisuus). Studies in sport, physical education and health 216. Pysyvä linkki tutkimukseen: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6029-2

Lisätietoja: anne.j.soini@jyu.fi

 

Lue lisää:

Vinkkejä pihapeleihin

Leikillinen oppiminen

Tulevaisuuden leikki ja liikunta

Anne Soini
Anne Soini
TtT, LitM, yliopistonopettaja
Jyväskylän yliopisto/varhaiskasvatus
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
banner_3.jpg
Kivalonpuisto Rovaniemi

Kivalonpuisto Rovaniemellä sai ensimmäisten joukossa Finnon uudet värit.

Lue lisää
INTERACTIVE_3500_SONA_DANCE_ARCH_04.jpg
Sona ostoskeskuksen piha

Vaikka lapset ovat Twekkelerveldin ostoskeskuksella Sonan suurin käyttäjäryhmä, on se avoinna ja sopiva kaikenikäisille!

Lue lisää
Lappset pumptrack
Pumptrack Jyväskylä

Jyväskyläläiset oppilaat pääsivät tutustumaan ja ajamaan Lappsetin pumptrack-radalla.

Lue lisää
Tutustu leikkivälineisiin