Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Miksi aikuistenkin olisi tärkeää säilyttää lapsen mieli ja leikkisyys liikunnassa

Personal trainer Oona Tolppanen kirjoittaa liikunnan leikkimielisyydestä.

Nauru pidentää ikää- niin on totuttu sanomaan, aina kovienkin nauruhepuleiden jälkeen. Nauru vapauttaa aivan järjettömän paljon stressiä ja saa ajatukset muualle, se on siis todellinen mielen rentouttaja. Nauru ei kuitenkaan vain paranna omaa henkilökohtaista oloa vaan se parantaa myös yhteishenkeä ja yhdistää ihmisiä. 

Lapsena kaikki nauratti ja leikkimielisyys tuli täysin alitajunnasta. Aikuisena leikkimielisyys vähenee ja joiltain se voi kadota jopa kokonaan. Kuitenkin kun iso ryhmä aikuisia laitetaan lasten leikkivälineisiin tai vaikka trampoliinipuistoon, raikuu se lapsenomainen nauru jälleen. Osalle on iso kynnys asettaa itsensä aikuisena lapsenomaisiin tilanteisiin. Ehkä heittäytyminen ja leikkiminen hävettävät, vaikka se tekeekin meistä jokaiselle hyvää. 

Lapsena emme vielä mieti, että mitä muut ajattelevat ja keho heittäytyykin spontaanisti leikkiin kuin leikkiin. Aikuisena haluamme väkisin pitää kiinni aikuisuudesta ja taistelemme mieltä vastaan, jotta pystyisimme helpommin rentoutua ja heittäytyä. Osalta se tulee luonnostaan, joko työn puolesta tai omien lapsien kautta, mutta osa kokee olonsa hyvinkin epämukavaksi, jos yhtäkkiä pitää tehdä jotain mitä ei ole pitkään aikaan tehnyt, kuten esimerkiksi leikkiä julkisesti muiden edessä.

 

Liikunnan tärkein vaikutus on terveyden edistäminen ja vahvistaminen, mutta tärkeä tavoite jokaisessa liikuntahetkessä olisi nauttia siitä mitä tekee, jotta jatkumo säilyy ja jotta hyvällä tavalla addiktoituisimme sille tunteelle, mitä liikunta meissä saa aikaan.  Kun tämä yhtälö saadaan kuntoon, on liikunnasta helppo tehdä tärkeä tapa osa arkea. Kun taas liikuntaan yhdistetään leikkimielisyys, voi liikunnasta tulla hetki mitä kukaan ei ajattele liikunnaksi. Nykypäivän suorituskeskeisyydelle saadaan loppu ja ruvetaan aidosti nauttimaan siitä mitä tehdään, koska se on hauskaa. 

 

Liikunnan leikkimielisyydellä voikin olla erittäin positiivinen vaikutus siihen, ettemme treenaa vain määrällisesti ja kuluttaaksemme kehoa lisää, vaan aidosti leikin, naurun ja ilon kautta rentoutamme kehoa samalla, kuin haastamme sitä erilaisilla fyysisillä ominaisuuksilla. Terveysliikkujille on olemassa tärkeä sanoma; liikunnan ei ole tarkoitus viedä hyvää oloa ja jaksamista pois vaan vahvistaa sitä. Liian vakavailmeinen liikkuminen voi olla juuri se, mikä aiheuttaa kehollemme liikaa stressiä eikä pura sitä pois. Kun liikuntaan ja treenaamiseen lisää vähän leikkimielisyyttä voi tulos olla ihan toinen.

Joskus itselle sopiva liikuntalaji, voi olla se leikkimielisyyden tuoja. Osa tykkää joukkuelajeista, joissa tunnetusti nauru raikaa ja yhteisön hyvä energia tuo leikkimielisyyttä. Osa voi taas saada leikkimielisyyden hyvästä musiikista tanssitunnilla, missä joutuu heittäytymään ja laittamaan itsensä likoon. Tapoja voi olla monia, mutta joka kerta voidaan päätyä tulokseen, että leikkimielisyys vain vahvistaa meidän liikkumista ja voi saada aikaan paljon parempaa tulosta kuin mikään muu tapa.

Välillä on hyvä verrata omaa aktiivisuutta: lasten kanssa leikkipuistossa ja tuntiin kuntosalilla. Kummassa on lopulta syke noussut korkeammalle, keho saanut erilaista ärsykettä tai olemme nauraneet enemmän. Lopputulokset voivat yllättää terveyden edistämisen kannalta positiivisesti. Ja jos edelleen mietit, että lasten takia ei ole aikaa harrastaa liikuntaa, niin tiedät mitä tehdä- ota lapset mukaan, leiki ja tee ”treeni” lasten kanssa.

Oona Tolppanen
Oona Tolppanen
Urheilija, Yrittäjä, Personal trainer, Optimal Performance Coach & Liikunnanohjaaja AMK
"Festina Lente"
www.fitoona.com
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Tutustu interaktiivisiin ratkaisuihimme