Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Leikki ja oppiminen kulkevat käsi kädessä

Leikki edistää oppimista aktivoimalla koko kehon ja hermomuistin oppimiskokemukseen. Leikin fyysisyys auttaa muistamisessa, ja leikki kehittää myös luovan ajattelun taitoja.

Mikäli mahdollista, lapset kannattaa osallistaa leikipuistojen suunnitteluun. - Signe Siklander, 2019

– Leikin kautta jäsennetään ja sovelletaan aikaisemmin opittua tietoa. Leikissä käytetään mielikuvitusta ja opitaan ymmärtämään, miten asiat etenevät ja vaikuttavat toisiinsa. Leikki onkin luovan ajattelun areena, jossa rutiinien lisäksi keksitään uusia ratkaisuja, oppimistutkija ja dosentti Signe Siklander Oulun yliopistosta sanoo.

Hyvä esimerkki lasten luovasta ajattelukyvystä on taito muokata soveltuva ympäristö kuhunkin leikkiin sopivaksi. Leikin avulla opitaan myös esimerkiksi fysiikanlakeja ja yleisiä elämässä tarvittavia taitoja.

Leikki opettaa yhteistoiminnallisia taitoja

– Leikki kehittää lapsen tunnetaitoja, kuten tunteiden tunnistamista ja säätelemistä. Myös strateginen ajattelu ja ongelmanratkaisutaidot kehittyvät, kun leikissä mietitään millä tavalla toimitaan, jotta leikki etenee. Lapset reflektoivat tilannetta ja tekevät ratkaisuja siitä, tarvitaanko leikkiin esimerkiksi jotain tavaroita lisää, Siklander havainnollistaa.

Tutkimukset osoittavat, että leikeissä tehtävä roolittaminen on tärkeää oppimisen kannalta. Lapset saavat leikin kautta harjoitella eri rooleja ja vuorotella johtajuuden ja seuraajuuden eri positioissa.

– Jo leikin ja roolien suunnittelu on oppimistilanne, koska silloin aktivoidaan aiempaa kokemusta, ymmärrystä ja tietoa aiheesta. Leikin aikana puolestaan rakennettaan uutta tietoa yhdessä toisten kanssa, Siklander sanoo.

Leikki on aktiivista oppimista

Liike leikissä haastaa aivoja ja koko kehoa. Lapsi saa palautetta omasta kestävyydestään ja taidoistaan, ja leikin avulla hän voi oivaltaa uusia asioita.

– Lapset mieltävät leikin aktiiviseksi tekemiseksi. Esimerkiksi television katsominen ei ole heistä leikkiä. Leikissä on mukana virikkeitä ja sytykkeitä, jotka herättävät kiinnostuksen ja motivoivat jatkamaan tekemistä.

Aivotutkimus osoittaakin, että ihminen on kokonaisuus ja liike aktivoi ajattelua. Liikunnan merkitystä oppimiseen ei siksi voi väheksyä ja sitä voikin hyödyntää oppimisprosessissa.

– Voimme aikuisinakin varmasti samaistua kokemukseen, että asia, jota on pitkään miettinyt, yhtäkkiä loksahtaa paikoilleen esimerkiksi liikunnan jälkeen. Kestää aikaa, että uusi tieto jäsentyy aivoissa ja siksi on tärkeää, että oppimistilanteen aikana tai sen jälkeen pääsee aktivoimaan koko kehoa, Siklander sanoo.

 

Unelmien uusi leikkialue – jokaiselle jotakin

Hyvältä leikkialueelta löytyy mahdollisimman paljon monenlaista tekemistä. Optimaalisella leikkialueella on virikkeitä eri toimintoihin, erilaisille ryhmille ja erilaiseen ajatteluun. Uuden sukupolven leikkivälineisiin voidaan teknologian avulla tuoda myös lisää ulottuvuuksia. Digitaalisien elementtien avulla lapsi saa leikistä palautetta, ja leikin etenemiseen liittyen voidaan antaa vihjeitä, jotka motivoivat jatkamaan. Leikkipuistojen suunnittelussa Siklander hyödyntäisi myös alan todellisia asiantuntijoita.

– Mikäli mahdollista, lapset kannattaa osallistaa leikkipuistojen suunnitteluun. Se sitouttaa alueen käyttöön, ja jo suunnitteluprosessista voidaan rakentaa leikillinen oppimiskokemus, jossa on mahdollisuus päästää mielikuvitus valloilleen. 

Signe Siklander
Signe Siklander
Signe Siklander toimii oppimistutkijana ja dosenttina Oulun yliopistossa.

Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Katso valmiita kohteita
Reference_Santa_Maria_ship_Riga.jpg
Santa Maria- laiva, Latvia

Ainutlaatuinen Santa Maria- laiva kutsuu leikkijät unohtumattomalle seikkailulle!

Lue lisää
2019_KOSKIKARA_II_03.jpg
Flora Nature Play Koskikarassa

MyDesign! -palvelua hyödyntäen suunniteltu Koskikaran leikkipaikka Iissä tarjoaa upeat puitteet leikkiin luonnollisessa ympäristössä.

Lue lisää
Launeen-Perhepuisto-Lahti-Web-6_websize.jpg
Launeen perhepuisto Lahdessa

Tämä upea ja uniikki perhepuisto tarjoaa kaikille jotain!

Lue lisää
2018_ITIS_SONA_03.jpg
Itiksen Tallinnanaukio

Kauppakeskuksen leikkialue lisää lapsiperheiden viihtyvyyttä ja luo puitteet tapahtumien järjestämiselle.

Lue lisää
Tutustu leikkivälineisiin
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!