Koko opintojakson suunnittelu voi perustua leikillisyyteen, mutta niin voi yksi luentokin. Esimerkiksi mediakasvatuksen ”Global media education” –opintojakso neljä tuntia alkoi luentomaisesti aiheeseen orientoinnilla, jonka tarkoitus oli tarjota virikkeitä ajatteluun, luovuuteen ja leikillisyyteen.
Annoin kolme kysymystä, joista opiskelijaryhmät valitsivat yhden. Valittuun mediakasvatukseen liittyvään kysymykseen tuli tarjota vastaus tarjolla olleilla välineillä. Tällä kertaa ne olivat vain kynsilakkoja, papereita ja tusseja ja pikkuautoja. Voi sitä innostusta ja voi niitä tuotoksia ja niihin liittyviä perusteluja! Ne olivat nerokkaita, oivaltavia ja hauskoja eli opetuskerran tavoitteet saavutettiin hienosti.
Eräs opiskelijoista kertoo siitä, kuinka hän yritti heittäytyä leikilliseen toimintaan. Se ei ole kaikille itsestään selvää.
“Thank you for studying playfulness, ladies :) I am certainly not the most playful person on planet Earth, maybe it's because of my cultural background, Russian people tend to be more serious and realistic and it passes with generations. But I am trying to "let go" more often and just relax and goof around :) I want to say a special thank you for Pirkko Siklander, for conducting a very interesting lecture and a fun exercise with media education students on September 20th. I was very surprised and excited to know that you have a background in culinary, because it's my dream to apply to culinary school one day :)”
Leikillisyyden tutkimuksen viestiä Lapista maailmalle

Kansainvälinen kasvatustieteiden LIFE2017 -konferenssi toi Lappiin joukon opettajia ja rehtoreita, jotka lähtivät henkilökohtaisesti kokemaan mitä ajatuksia ja tunteita leikillinen oppiminen saa aikaan. Veimme heidät talven pimeimpänä ja kylmimpänä aikana järven rannalle porotilalle, jossa takkatulen ja kynttilöin valaistussa kodassa odotti nokipannukahvit ja karjalanpiirakat.
Osallistujat jakaantuivat ryhmiin askartelemiemme eläinkorttien avulla. Karhuperhe alkoi käyttäytyä karhujen tavoin, teeret teerien tavoin jne. Jännää, miten helposti otamme sattuman tarjoaman roolin ja näin tuomme leikkilisyyttä vuorovaikutukseen ja toimintaan. Eläinperheet kävelivät jäällä ja ihmettelivät siihen kairattua reikää ja siihen heijastuvaa kuuta; he kuuntelivat hiljaisuuden ääniä ja loivat kokemastaan runoja ja lauluja. He etsivät pimeydessä eläimiä ja tekivät lyhyitä animaatioita. He menivät myös metsään ja saivat sielläkin aikaan luovia tuotoksia.
Kotiin viemisiksi Playful Learning Lapland –työpajassa nidottiin luovuuden ja leikillisyyden kokemukset kunkin oman työn kontekstiin.
Leikillisen oppimisen ja opettamisen suunnittelu ja toteuttaminen vaativat meiltä opettajilta innostumista ja heittäytymistä. Kun me rohkenemme heittäytyä, niin varmasti muutkin aikuiset lähtevät mukaan. Leikillisyys on meissä!
Kirjoittaja on leikillisen oppimisen tutkimuksen pioneereja, ja väitteli aiheesta Lapin yliopistossa vuonna 2008. Hän työskentelee yliopistontutkijana Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikössä (LET) sekä dosenttina Oulun yliopistossa.