Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Tuulta hiuksissa, neulasia paidassa ja huomaamattomia askeleita kohti hyvinvointia

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksen mukaan lähes kaikilla suomalaisilla on luontokokemuksia. Se voi olla esimerkiksi uinti kesämökin rannassa, otsalle kihonnut hikipisara hillasuolla tai työpäivän jälkeinen lenkkeily lähimetsän kuntoradalla. Yhtä kaikki, luontokokemuksen jälkeen olotila on usein rentoutunut ja voimaantunut.

Luonnosta hyvinvointia

Luonnon terveysvaikutuksista tiedetään jo paljon. Luonnossa ulkoilu muun muassa vähentää stressiä ja auttaa palautumaan työnkuormituksesta. Fyysinen kontakti maaperään ja kasveihin esim. haistelemalla, maistelemalla ja koskettamalla parantaa kehomme immuunipuolustusta ja terveellistä mikrobilajistoa. Luonnon hyvinvointivaikutukset voivat syntyä suoraan aistien välityksellä tai siten, että luonto houkuttaa meidät liikkumaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kaikki eivät mene luontoon harrastamaan liikuntaa, mutta askeleita kertyy silti kuin huomaamatta. Kävellään nuotiolle tai rannalle, tarkkaillaan luontoa tai kerätään marjoja, sieniä tai yrttejä. Luontoympäristön monimuotoisuuden, eliöiden, maiseman, äänien, tuoksujen ja aiempien luontokokemusten ansiosta luonnossa liikkuminen voi edistää hyvinvointia enemmän kuin sisätiloissa liikkuminen.  

Kuvaaja  Piia Koponen

Kuvaaja  Riitta Pyky

Lähiluonto liikuttaa koko kansaa

Liikuntaan aktivointi on terveyden edistämisen A ja O, sillä liikunnalla voidaan ehkäistä monia kansansairauksia. Silti vain noin puolet suomalaisista aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Lähellä kotia sijaitsevan viheralueen tiedetään houkuttelevan liikkumaan. Suomalaisilla lähin metsä on keskimäärin 600 metrin päässä kotoa, mutta tätä kustannustehokasta liikunnan edistäjää on hyödynnetty Suomessa liian vähän. Tarvitaan syvällisempää tietoa siitä, minkälainen luontoympäristö houkuttelee liikkumaan. Onko luontoympäristön koolla ja muodolla väliä, pitääkö siellä olla puita tai vesistöä, hiljaista, metsän tuntua vai aukeaa ympäristöä, josta näkee kauas. Entä ketä luonto erityisesti motivoi liikkumaan ja mitä palveluja asukkaat viheralueilta toivovat?  

Luonnonvarakeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttama Naturemove-hanke etsii vastauksia näihin kysymyksiin. Hankkeessa ollaan kiinnostuneita ihmisten arkielämän viherympäristöistä ja lähiluonnosta, koska terveyden ylläpitämisessä arjessa tapahtuvalla liikkumisella on suuri merkitys. Perinteisillä, mittaamiseen ja testeihin keskittyvillä liikuntakampanjoilla ja uusia liikuntapaikkoja rakentamalla tavoitetaan usein jo muutenkin liikunnallisesti aktiiviset ihmiset, mutta lähiluonnon tärkeyden huomioivalla yhdyskuntasuunnittelulla voidaan liikuttaa koko väestöä – myös heitä kaikkein vähiten liikkuvia. 

Luonnossa ulkoilu muun muassa vähentää stressiä ja auttaa palautumaan työnkuormituksesta.

Luonnolliset viheralueet ovat tärkeitä lapsille

On erityisen tärkeää, että lähiluonto on etenkin lasten ulottuvilla, sillä he liikkuvat lähempänä kotia kuin aikuiset. Lapset viihtyvät usein luonnollisilla viheralueilla, joissa kivet, puut, purot ja polut kehittävät oppimisen kannalta tärkeitä motorisia taitoja samalla, kun päästään kontaktiin maaperän eliöiden kanssa. Perheen yhteiset luontoretket vahvistavat lapsen luontosuhdetta ja luontosuhde vaikuttaa siihen, kuinka paljon luonto kiinnostaa aikuisena. 

Minulla oli tapana pyöräillä lapsena kaverini kanssa lähimetsään leikkimään. Minun ”kotini” oli puolitoistametrisen kuusen vieressä pehmeällä sammalmättäällä, kaverini ”koti” läheisen männyn juurella. Iltapala-ajan lähestyessä pyöräilin kotiin neulasia hiuksissa ja multaa kynsien alla. Kävin viime kesänä pitkästä aikaa tuossa samassa metsässä. Polut joita pyöräilimme, olivat kasvaneet umpeen, mutta kotimme kyllä löytyivät nyt jo monimetristen puiden alta. Poistuin paikalta hymyssä suin, tuulta hiuksissa ja neulasia paidassa. 

 

Kirjoittaja on liikuntatieteilijä (LitM) ja hyvinvointiteknologian insinööri, joka oli tutkijana Luonnonvarakeskuksessa Naturemove-hankkeessa. Tällä hetkellä hän työskentelee Oulun Diakonissalaitoksen Liikuntalääketieteellisellä klinikalla tutkimus- ja kehittämishankkeissa.  Riitalla on työn alla väitöskirja nuorten miesten liikkumisesta, liikuntaan vaikuttavista ympäristöistä ja liikuntaan aktivoinnista teknologian avulla.

Blogia päivitetty 9.10.2019. Naturemove-hanke päättynyt 31.3.2019.

Riitta Pyky
Riitta Pyky
Riitta Pyky Liikuntatieteiden maisteri, hyvinvointiteknologian insinööri (AMK)
ODL Liikuntaklinikka
riitta.pyky@odl.fi
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
Greece_Ref_1_MIRROR.jpg
Keskuspuisto, Kreikka

Upea leikkipuisto sijaitsee puistossa suurten puiden ympäröimänä Ateenan pohjoisosassa.

Lue lisää
2017_FLORA_MUSTION_LEIKKIPAIKKA_03.jpg
Mustion leikkipuisto Raaseporissa

Flora -tuoteperheen leikkivälineet sulautuvat osaksi ympäristöä.

Lue lisää
FLORA_175595_GNOMES_CLIMBING_FOREST_01.jpg
Flora leikkipuisto Australiassa

Ympäristöarvot ja kestävä kehitys ovat tärkeitä arvoja paitsi maisemasuunnittelijoille ja suunnittelijoille myös asiakkaille ja lapsiperheille.

Lue lisää
Tutustu leikkivälineisiin