Luonnollinen tarve liikkua
Ihmisellä on tarve liikkua ja me olemme luovia. Moni liikuntalaji on syntynyt arkiympäristömme kannustamana tai pakottamana. Pelivälineet ovat muokkautuneet työkaluista ja kentät maanteistä, sotatantereista tai kotipihoista. Tälläkin hetkellä asuin- ja etenkin kaupunkiympäristöjen kehitystä muokkaavat monin paikoin isommat voimat kuin arkiliikunnan tai erilaisten liikuntalajien tarpeet. Hyvä suunnittelija, mutta myös välinevalmistaja sopeuttaa tuotoksensa muutoksen mukana ja pyrkii katsomaan myös tulevaisuuteen.
Tiivistyvissä kaupunkiympäristöissä yhteisten alueiden on palveltava yhä laajempia käyttäjäryhmiä. Yhteiskunnallisesti vastuulliset rakentajat tekevät sallivaa ympäristöä, jossa myös heikoin on vahva ja hän saa siitä voimaa. Ympäristön toteuttaminen on selkeä kannanotto siihen, minkälaista lasten, nuorten, aikuisten tai vanhusten toimintaa haluamme nähdä. Ehkäiseekö se syrjäytymistä? Kannustaako kotona asumiseen?
Toisin kuin alussa väitin, me ihmiset voimme tehdä ympäristöstämme arvokkaan ja arvoa tuottavan.
Tehdään siis viisaita päätöksiä, kun suunnittelemme meille annetuissa puitteissa, mutta pyritään vaikuttamaan myös laajempaan kuvaan. Teemme ympäristöstä sellaisen kuin olemme.
Lue muita aiheenseen liittyviä :
Miten lapset näkevät leikin?
Mitä kaikkea tulee huomioida liikunta-alueen suunnittelussa?
Ei mahdollisimman, vaan riittävän turvallinen
Leikillinen maisema