Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Asuinympäristö ja lajien synty

Ympäristö tekee meistä sellaisia kuin olemme. Luontokappaleiden osalta väite on helppo uskoa ja ymmärtää. Mutaatio perhosen värissä karsii ympäristöön soveltumattomat yksilöt pois. Tiheä metsä suosii petolinnuista ketteräliikkeisimpiä. Ihmisinä emme ole juurikaan sen ihmeellisemmässä asemassa. Mitä hennompia yksilöitä olemme tai mitä voimakkaammassa ympäristössä elämme, sen vähemmän voimme asialle mitään.

Ympäristö avaa mahdollisuuksia tai sulkee niitä pois. Se tuo ihmiset yhteen tai työntää meidät erilleen. Kanssakäymiseen kannustavassa ympäristössä opimme toistemme tarpeista, tavoista ja kulttuurista. Lapsi näkee vanhempansa liikkuvan ja omaksuu aktiivisuuden itsekin. Kulttuurirajat rikkovaan liikuntaan kannustava koulunpiha esittelee uudet koululaiset vanhemmille ilman sanoja. Kaunis, toiminnallinen ja turvallinen ympäristö kutsuu meidät juoksulenkille, kuntoilemaan tai piknikille. Ruma ja pelottava tuottaa ahdistusta ja jää autioksi.

 

Ihmisellä on tarve liikkua ja me olemme luovia. Moni liikuntalaji on syntynyt arkiympäristömme kannustamana tai pakottamana.

Luonnollinen tarve liikkua

Ihmisellä on tarve liikkua ja me olemme luovia. Moni liikuntalaji on syntynyt arkiympäristömme kannustamana tai pakottamana. Pelivälineet ovat muokkautuneet työkaluista ja kentät maanteistä, sotatantereista tai kotipihoista. Tälläkin hetkellä asuin- ja etenkin kaupunkiympäristöjen kehitystä muokkaavat monin paikoin isommat voimat kuin arkiliikunnan tai erilaisten liikuntalajien tarpeet. Hyvä suunnittelija, mutta myös välinevalmistaja sopeuttaa tuotoksensa muutoksen mukana ja pyrkii katsomaan myös tulevaisuuteen.

Tiivistyvissä kaupunkiympäristöissä yhteisten alueiden on palveltava yhä laajempia käyttäjäryhmiä. Yhteiskunnallisesti vastuulliset rakentajat tekevät sallivaa ympäristöä, jossa myös heikoin on vahva ja hän saa siitä voimaa. Ympäristön toteuttaminen on selkeä kannanotto siihen, minkälaista lasten, nuorten, aikuisten tai vanhusten toimintaa haluamme nähdä. Ehkäiseekö se syrjäytymistä? Kannustaako kotona asumiseen?

Toisin kuin alussa väitin, me ihmiset voimme tehdä ympäristöstämme arvokkaan ja arvoa tuottavan. 

Tehdään siis viisaita päätöksiä, kun suunnittelemme meille annetuissa puitteissa, mutta pyritään vaikuttamaan myös laajempaan kuvaan. Teemme ympäristöstä sellaisen kuin olemme.

 

Lue muita aiheenseen liittyviä :

Miten lapset näkevät leikin?

Mitä kaikkea tulee huomioida liikunta-alueen suunnittelussa?

Ei mahdollisimman, vaan riittävän turvallinen

Leikillinen maisema

Aarni Mertala
Aarni Mertala
Aarni Mertala työskentelee Lappset Groupissa liikuntatuotteiden konseptipäällikkönä. Koulutukseltaan hän on liikuntatieteiden maisteri.

Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Leinelänkaari Lappset liikuntavälineet
Leinelänkaari Vantaa

Lumo-vuokrakotien asukkaat pääsevät harrastamaan monipuolista liikuntaa ulkona, pihapiirissä.

Lue lisää
Lappset urheilupuisto Nikkilän Sydän Sipoo
Nikkilän Sydän Sipoo

Sivistyskeskus Nikkilän Sydän Sipoossa tarjoaa monipuoliset liikunta-mahdollisuudet aina kehonpainoharjoittelusta pallopeleihin.

Lue lisää
2016_REFERENCE_SEINÄJOEN_LYSEO_04.jpg
Seinäjoen lyseo Seinäjoki

Seinäjoen lyseon koulun pihalta löytyy monipuoliset liikuntamahdollisuudet parkourista pallopeleihin.

Lue lisää
Tutustu liikuntavälineisiin