Muutaman vuoden sisään on tullut uusia tuotestandardeja kuten EN 16630 ulkokuntovälineille sekä pian julkaistava EN 16899 parkour-tuotteille. On myös julkaistu uusi tekninen raportti TR 16879 sille, miten erilaiset leikki- ja liikuntavälineet erotetaan toisistaan.
Eri riskitason alueiden riittävä erottaminen
Leikki-alueella välineet sijoitetaan ikäryhmittäin omiksi kokonaisuuksikseen. Paljon ennemmin leikkivälineet tulee erottaa jollain tavalla liikuntavälineistä.
Kyse ei ole lainkaan siitä, että kuviteltaisiin lasten olevan kykenemättömiä pääsemään liikunta-alueille ja käyttämään siellä olevia korkeamman riskitason välineitä. Ennemminkin pyritään siihen, että leikki ei huomaamatta siirry rakenteisiin, joissa leikkimisessä on suurempi riski.
Mitä suurempi eri toimintojen riskien tasoero on, sitä selvempi toiminteiden erotuksen tulee olla. Leikkialueeseen yhdistettävälle liikunta-alueelle ei siis valittaisi korkeita skeittiramppeja eikä vapaapainoja tai murskaavia mekanismeja sisältäviä lihaskuntovälineitä.
Valittavat välineet
Jotta korkeamman riskitason liikunta-aluetta ei erehdyttäisi pitämään leikkikenttänä, pitää siellä olevien tuotteiden olla liikuntavälineiden näköisiä eikä sinne saa sijoittaa leikkivälineitä, kuten keinuja tai lasten kiipeilytelineitä, joissa on esimerkiksi liukumäkiä.
Joillain liikuntavälineillä on kaksi toisistaan selvästi eroavaa käyttötapaa. Esimerkiksi leuanvetotanko on leikkialueella tavallinen, yksinkertainen kiipeilyväline, jossa lapset riippuvat ja kieputtelevat ja jonka päälle lapset nousevat istumaan. Usein leikkitanko asennetaan suhteellisen matalalle - ehkä vain metrin korkeuteen. Toisaalta leuanvetotanko on myös täysiverinen liikuntaväline kun se sijoitetaan liikunta-alueelle ja riittävän korkealle. Liikunta-alueella tangon putoamiskorkeus on metrin matalampi kuin leikkialueella.
Turva-alustat
Leikkialueiden turva-alustoista on kirjoitettu monesti ja paljon. Todetaan tässä vain, että turva-alueella on kolme ominaisuutta: Laajuus, tuotteen putoamiskorkeudesta tuleva vaatimus iskunvaimennukselle sekä tuotteen mahdollisesta pakotetusta liikkeestä tuleva kielto eri tuotteiden turva-alueiden päällekkäisyydelle.
Jos liikuntaväline, kuten vaikkapa leuanvetotanko, sijoitetaan leikkialueen yhteyteen, pitää turva-alustan olla kuten leikkialueilla yleensäkin. Jos kuitenkin suunnitellaan varsinainen liikunta-alue, päästään turva-alueissa vähemmällä.
Lihaskuntovälineet, mukaan lukien sellaiset staattiset välineet kuten leuanvetotanko, voidaan asentaa kovemmalle alustalle kuin leikkivälineet. Metrin putoamiskorkeuteen asti alusta voi olla täysin kova ja nurmikko tai pintamaa hyväksytään puolentoista metrin putoamiskorkeuteen asti. Pakotettua liikettä ei yleensä liikuntavälineissä ole lainkaan minkä ansiosta turva-alueet saavat lomittua.
Kun parkouralue on suunniteltu liikuntaa eikä leikkiä varten ja se on sijoitettu erilleen leikkialueesta, voidaan tuotteet asentaa täysin kovalle alustalle aina 160 cm putoamiskorkeuteen asti. Korkeammalle putoamiskorkeudelle iskunvaimennuksen on vastattava kahta kolmannesta tuotteen putoamiskorkeudesta; esimerkiksi 240 cm korkuinen rakenne voidaan asentaa alustalle, jonka kriittinen putoamiskorkeus on vain 160 cm.