Nuoret miehet pitävät hauskaa parkouraamalla

Millainen on hyvä parkour-spotti?

Parkour Akatemian Jaakko Junttila kertoo blogissaan, millainen on hyvä parkour-spotti tai alue ja miksi rakentaa valmiita parkour-alueita?

Published: 23. helmikuuta 2023, edited: 5. syyskuuta 2023
3

Missä parkouria voi harrastaa?

Parkouria on sen alkuajoista saakka harrastettu hyvin monenlaisissa ympäristöissä, suurelta osin kaupunkiympäristölle tyypillisissä rakenteissa, mutta myös puistoissa ja jopa metsissä. Kaikkialla missä on saavutettavia, riittävän kestäviä ja kiinnostavia rakenteita.

Parkouraajat kutsuvat harjoituspaikkaa spotiksi. Hyvät spotit tunnetaan harrastajien keskuudessa ja niille annetaan nimiä joko niiden sijainnin, ominaisuuksien, rakenteiden tai lähettyvillä olevien rakennusten tai yritysten nimien mukaan.

Vaikka parkouriin kuuluu vaeltelu ja urban exploring, tapahtuu harjoittelu tyypillisesti melko rajallisessa määrässä spotteja. Suuri osa treenaajista sisällyttää harjoitteluunsa suunnitelmallisuutta, ja siten etukäteen tuttu spotti tuttuine ominaisuuksineen on useimmiten kovassa käytössä. Luovan ajattelun myötä hyvästä spotista myös löytyy uusia mahdollisuuksia harjoitus toisensa jälkeen. Tuttu spotti on myös mittari. Tutut haasteet voi testata aina, kun palaa spotille tauon jälkeen.

Hyvälle parkour-spotille on tunnusomaisia piirteitä

Parkourin harrastus käynnissä

Parkourin harrastus käynnissä

Helppokäyttöinen ja turvallinen

Se on riittävän helposti saavutettava, mikä tarkoittaa kahta asiaa. Siellä saa olla tai on luvallista treenata rauhassa. Spotti, josta liikkujat toistuvasti poistetaan, jää käyttämättä (paitsi ehkä harrastajien pyhiinvaelluskohde Dame du Lac). Saavutettava spotti on riittävän lähellä paikkoja, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat, mahdollisesti julkisten kulkuyhteyksien päässä. Toisaalta spotin läpi kulkeva autotie tai vilkas kevyt liikenne haittaa harjoittelua, oli spotti muuten miten houkutteleva tahansa.

Spotin rakenteiden tulee tietysti olla kestäviä, mikä on itsestäänselvää. Jos kaide pettää allasi, saatat loukkaantua ja kaiteen omistaja lähettää laskun rikotusta rakenteesta. Rakenteita tulee olla paljon pienellä alueella ja plussa on, jos ne ovat monipuolisia. Vaeltaminen kesken treenin toimii joskus, mutta useimmiten on hyvä, jos ei tarvitse siirtyä kahta kilometriä harjoitellakseen erityyppistä liikettä.

Riittävä vaikeusasteikko eri taitotasoille

Urbaaneja spotteja leimaa usein se, että ne ovat melko yksipuolisia ja niissä on tietyntyyppisiä ja -tasoisia rakenteita. Siten pitää tietää etukäteen, minkä tyyppisen lajitreenin haluaa tehdä, kun valitsee harjoituspaikkansa. Joskus myös treeniseura pitää valita spotin mukaan, jos haastetaso ei vastaa kavereiden kulloistakin tasoa. Parkourissa olennaista on yksittäisten liikkeiden yhdisteleminen, kombinaatioiden ja reittien luominen. Tämä onnistuu parhaiten, jos ei tarvitse juosta kahtakymmentä metriä tasamaalla liittääkseen kaksi liikettä kokonaisuudeksi.

Hyvästä spotista löytyy myös uniikkeja ja epäodotuksenmukaisia rakenteita. Hyvä spotti yllättää pitkänkin ajan jälkeen. Tähän liittyy rakenteiden monipuolisuus ja pienet yksityiskohdat, joista voi kiinnostua uudestaan, tai joita ei ole vain tullut huomanneeksi aiemmin. Epäodotuksenmukaiset rakenteet myös haastavat luovaan liikkeeseen ja ongelmanratkaisuun.

Parkour-harrastaja hyppää parkour-puistossa

Parkour-harrastaja hyppää parkour-puistossa

Miksi valmiiksi rakennettu parkour-alue?

Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu parkouria varten rakennettu ympäristö yhdistää kaikki edelliset hyvän spotin ominaisuudet. Tämän lisäksi mukaan on voitu ottaa lisätekijöitä, joita kaupunkispotit eivät tarjoa.

Yksi tällainen tekijä on turvallisuus. Hyvä parkour-alue on suunniteltu vastaamaan turvallisuusstandardin vaatimuksia. Materiaalit ja sijoittelu on tehty parkouraajan turvallisuutta silmällä pitäen tinkimättä kuitenkaan lajiin kuuluvasta haastamisesta. Alue on sijoitettu siten, että ohikulkijat tai muu liikenne eivät häiritse harjoittelua eikä alueen läpi lennä palloja tai haikaroita. Parkour-alueella harjoittelu on myös sosiaalisesti hyväksyttävää: alueella voi temppuilla ja hyppiä täysin ilman nolostuksen tunteita.

Parkourin harrastaja puistossa

Parkourin harrastaja puistossa

Helppo pääsy parkourin aloittelijoille

Parhaimmillaan parkour-alue tarjoaa vasta-alkajille matalan kynnyksen päästä lajin pariin ja houkuttelee ihmiset liikkumaan intuitiivisesti lajille ominaisella tavalla.

Kaltevat seinäpinnat, vaihtelevat korkeudet ja etäisyydet helpottavat monien liikkeiden alkeisharjoittelua. Samalla monimuotoisuus ja variaatio pitävät yllä mielenkiintoa ja saavat kokeneetkin harrastajat koettelemaan fyysisiä rajojaan.

Hyvin suunniteltu alue ottaa huomioon myös mahdolliset opetustilanteet, mikä on tyypillistä esimerkiksi koulujen läheisyydessä.

Parkour-puiston visuaalisuus

Osa parkourin ilmiötä on aina ollut urbaani visuaalinen kulttuuri kuvineen ja videoineen. Siksi hyvä alue näyttää hyvältä ja uskottavalta myös betoniin ja katuympäristöön tottuneen, paatuneen parkour-konkarinkin mielestä.

Tällaisella parkour-alueella, spotilla, eri-ikäiset ja eri taitotasoilla olevat ihmiset solahtavat samalle alueelle, oppivat toinen toisiltaan ja parhaimmillaan synnyttävät yhteisön, joka vaalii samaa luovan ja elinikäisen liikkumisen ajatusta.

Parkour-puisto Kotkassa

Parkour-puisto Kotkassa

Jaakko Junttila
Tekijän profiili

Jaakko Junttila

Jaakko Junttila on Parkour Akatemian pääsuunnittelija, joka vastaa kaikkien seitsemän eri puolilla Suomea sijaitsevan salin suunnittelusta ja varustuksesta. Jaakko tuo ainutlaatuisen näkökulman parkour-salien suunnittelun maailmaan. Hänen asiantuntemuksensa ansiosta hän pystyy luomaan innovatiivisia ratkaisuja, jotka parantavat parkour-kokemusta kaiken tasoisille urheilijoille. Ammattimaisena parkour-valmentajana ja -suorittajana Jaakko ymmärtää turvallisen ja toimivan harjoitteluympäristön luomisen tärkeyden.

www.parkourakatemia.fi

Lue lisää liikuntapaikkaratkaisuistamme

Dash Parkour tuotteet