Tasapainoilu on aina hyvää harjoitetta.

Viisi askelta kohti aktivoivaa ulkoaluetta

Suunnitteletko inspiroivaa leikki- ja liikunta-aluetta ulos? Keräsimme tähän viisi vinkkiä, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen suunnittelutyön aloittamista.

Published: 22. helmikuuta 2023, edited: 15. toukokuuta 2023
Suunnittelu olisi hyvä tehdä lähtökohtaisesti esteettömäksi.

Suunnittelu olisi hyvä tehdä lähtökohtaisesti esteettömäksi.

1. Esteettömyys

Leikki- ja liikunta-alueiden suunnittelu olisi hyvä tehdä lähtökohtaisesti esteettömäksi, kaikille saavutettavaksi. Lasten ja aikuisten erilaiset fysiologiset valmiudet ja kyvyt on hyvä huomioida suunnittelun kaikissa vaiheissa, olipa kyseessä kulttuurillinen tai motorinen näkökulma.

2. Aktivoidaan myös aikuiset

Kun aikuiset pyrkivät pitämään hauskaa puistossa, niin tekevät lapsetkin.

Aikuiset eivät aina tarvitse omia liikuntavälineitä leikkikentän yhteyteen, mutta niistä on toki apua. Joissakin maissa käytetään QR-koodeja perinteisissä leikkipaikkavälineissä tuomaan virtuaalisen valmentajan ohjeet tai videot aikuisen kuntoharjoittelun tueksi. Lappsetin liikuntapaikkatuotteiden kylteissä on kuvalliset ohjeet ja QR-koodi linkkinä YouTubessa oleviin harjoitteluvideoihin.

Auta siis aikuisia olemaan hyvänä esimerkkinä lapsilleen suunnittelemalla aikuisiakin aktivoivia alueita!

Yhdessä keinumista.

Yhdessä keinumista.

Teemaleikkivälineissä käytetyt leikkitoiminnot ovat samat kuin vakiotuotteissa.

Teemaleikkivälineissä käytetyt leikkitoiminnot ovat samat kuin vakiotuotteissa.

3. Ajattele eri tavalla

On helppo sijoittaa erilaiset leikki- ja liikuntapaikkavälineet puistoon, mutta riittääkö se luomaan inspiroivia hetkiä ystävien kanssa? Anna tilaa mielikuvitukselle ja erilaisille leikeille!

Tee turva-alustasta sininen ja suunnittele se näyttämään myrskyisen meren aallokolta. Sijoita luonnon elementtejä, kuten kivilohkareita, puita ja luonnon nurmea puistoon. Tee koko puistosta valtaisa lautapeliareena, jossa leikkijä toimii pelinappulana tai piilota opetuksia sisältäviä pääsiäismunia alueelle.

Ja sitten vielä kaksi tärkeintä askelta?

4. Pyöriminen kehittää aivoja ja tasapainoa

Älä pelkää karusellin tai muun nopeasti liikkuvan tai pyörivän välineen sijoittamista puistoon. Lapset rakastavat hyöriviä ja pyöriviä välineitä siitäkin huolimatta, että pyörinnästä saattaa hetkellisesti tulla huono olo. Pyörintä kehittää aivoja ja tasapainoaistia.

Lapset pyörimässä Xroll karusellissa.

Lapset pyörimässä Xroll karusellissa.

Kiipeilyä pyöriviä köysitikkaita pitkin.

Kiipeilyä pyöriviä köysitikkaita pitkin.

5. Lisää haasteita

Sama pätee myös korkeuksiin!

Se mikä pelottaa yhtä lasta, voi toiselle olla huikea mahdollisuus. Älä tylsistä leikkipaikkaa riskien pelossa, sillä se todennäköisesti heikentää alueen houkuttelevuutta ja hauskuutta. Huomioi kuitenkin leikkipaikkavälineen ikäsuositus varsinkin, jos suunnittelet leikkialuetta taaperoikäisille lapsille. Mikä antaakaan paremman onnistumisen tunteen lapselle ja aikuiselle kuin haasteen ylittäminen ja pelon voittaminen?

Jens Lindgren
Tekijän profiili

Jens Lindgren

Jens Lindgren on Lappset Sweden AB:n toimitusjohtaja. Yhtiö on sitoutunut rakentamaan innovatiivisia ja aktiivisia kohtaamispaikkoja Ruotsiin - leikkikentistä urheilualueille ja paljon muuta. Yli 20 vuoden kokemuksella maisemasuunnittelusta ja urakoinnista Jens on alansa ammattilainen, hän on johtanut lukemattomia onnistuneita projekteja. Hän keskittyy vahvasti asiakaslähtöiseen kehittämiseen ja pyrkii aina luomaan laatua, joka kestää aikaa. Jens on myös perehtynyt hyvin turvallisuusasioihin ja leikki-/urheilualueiden suunnitteluun.

Lue lisää artikkeleita